Recensies

Debuutroman
9 februari 2015 Hebban            5 sterren

Rode handen is de debuutroman van Daniëlle Pasma en wat voor één. Geweldig hoe zij twee heel verschillende werelden in één persoon laat terugkomen. Amber, getrouwd met Jos en moeder van zoontje Tijl. In één keer staat haar leven op z’n kop wanneer herinneringen aan een vorig leven zich aan haar opdringen. Ze gelooft dat ze een vent in zich heeft, Tamás.

In de middeleeuwen groeit Tamás als bastaardzoon op bij zijn vader de Graaf, stiefmoeder en halfbroer. Wanneer hij wordt verbannen belandt hij bij de Roma zigeuners die hem liefdevol opnemen. Hij raakt bevriend met Kev en zijn zus Ana.

Amber ontdekt dat zij niet de enige in haar directe omgeving is met een tweede inborst. Ook haar beste vriendin Livine en haar broer Koen blijken in de middeleeuwen te hebben geleefd.

Daniëlle beschrijft het leven van Tamás, Tas voor vrienden, Kev en Ana. Het zigeunerleven alsof je er zelf bij bent. Geweldige beschrijvingen van kleding, de leefgewoonten. De bloedbroeders band. Later als Tas en Kev zich werkzaam stellen als huurlingen, de gevechten.

Aan de andere kant de strijd van Amber, de sterke wil van Tamás, die steeds meer doordringt in het karakter van Amber.

De omslag is perfect gekozen; een hoofd, twee gezichten; een mannelijk en een vrouwelijk. Dit boek heeft mijn betoverd en ook op emotioneel vlak geraakt.

“Twee vrouwenlichamen, Amber en Livine, in omhelzing. Twee mannenharten, Tamás en Kev, open en rauw, tranen stromen door elkaar heen. Het verdriet van zielen, te groot voor enkele levens. Verbonden voor eeuwig door een vriendschap die de tijd overschrijdt. Ze huilen de tranen die nooit vergoten zijn. Voorbij de angst. Voorbij de begrenzingen van het leven”.

Bijzonder, intrigerend en meeslepend verhaal
10 februari 2015 Hebban, Bol.com        4 sterren

Amber leeft best een prima leven, samen met Jos en hun zoon Tijl. Alleen haar homeopathiepraktijk loopt nog niet zoals ze zou willen, waardoor Jos keihard moet werken om de kost te verdienen. Maar dan komen er bij haar herinneringen naar boven. Herinneringen uit een vorig leven. In dat vorig leven was Amber een huurling in de tijd van de middeleeuwen. Tamás, haar alter ego, is een wilde, ongeremde jongen die leeft voor de vrijheid, vechten en vrouwen. Niet alleen Amber haar gedachten worden heen en weer geslingerd tussen heden en verleden, ook haar lichaam. Tamás is niet van plan te vertrekken en Amber probeert zich een weg te vinden in een leven met zowel een man als een vrouw in haar lichaam. Nog meer verwarrend wordt het als er nog meer mensen uit Tamás zijn bestaan tevoorschijn komen.

Rode handen is een verhaal over een zoektocht. Een zoektocht naar een plek in het leven. Amber is constant in gevecht tegen haar eigen onzekerheid en als de herinneringen uit het vorig leven steeds sterker worden, ondergaat Amber een grote verandering. Voor de buitenwereld is het alsof Amber volledig de weg kwijt is. Gelukkig heeft ze een aantal mensen naast zich die in haar geloven.

‘Het zal eenzaam zijn, want je zult op veel onbegrip stuiten. Ook, en misschien vooral, van de mensen die het dichtst bij je staan.’

Rode handen speelt zich afwisselend af in het heden en het verleden. Het verleden verteld het verhaal van Tamás. Een jonge knaap die als buitenstaander probeert zijn plek te vinden. Door de omstandigheden maakt hij soms verkeerde keuzes maar dankzij zijn vriend Kev weet hij zich overeind te houden. De ruige scenes die in dit verhaal voorkomen worden afgewisseld met pittige emotionele passages. Het verhaal van Amber is best heftig. Amber leeft twee levens tegelijk en raakt hierdoor regelmatig in de war. Emotioneel is het zwaar en Tas gaat steeds meer overheersen waardoor er veel gevoelens van angst en haat tevoorschijn komen. Vooral Jos weet niet meer wat hij met Amber aan moet. Haar broer Koen is altijd al erg afstandelijk geweest tegenover Amber. Waarom zal later in het verhaal duidelijk worden.

‘Het lijkt wel of ik midden in een gigantische storm zit. Of een vloedgolf die over me heen spoelt. Ik weet niet meer wat boven of onder is.’

Door de vlotte schrijfstijl is Rode handen een prettig te lezen boek, met het perspectief in de derde persoon. Het spirituele gehalte is hoog, zelf houd ik daar wel van. Ik werd als lezer meegevoerd in de gedachtewereld van Amber en haar alter ego Tas en heb vanaf het begin met beiden meegeleefd. Ook het seksuele gehalte in dit boek is behoorlijk hoog en soms wat aan de ruige kant en dat is iets wat niet iedere lezer op prijs stelt. Maar als de lezer hier doorheen kijkt en het boek uitgelezen heeft, zal deze waarschijnlijk kunnen toegeven dat dit van betekenis is voor het geheel.

Rode handen is een spannende roman, maar dat niet alleen. Het is een bijzonder intrigerend en meeslepend verhaal. Niet iedereen gelooft in een vorig leven en niet iedereen is spiritueel aangelegd. Dan nog is dit boek de moeite waard om te lezen zeker als de lezer de onderliggende boodschap uit dit verhaal weet te halen.

Cover is allesomvattend, bijzonder debuut!
1 maart 2015 Hebban               4 sterren

Niet ontevreden met haar leven is Amber, moeder van Tijl en getrouwd met Jos, op zoek naar wat innerlijke rust. Ze is wel van het spirituele, van het ‘andere’. Ze heeft een eigen homeopathiepraktijk aan huis die ze nog op de rit moet zien te krijgen. Om een beetje tot zichzelf te komen doet ze voor het eerst aan meditatie, iets wat haar vriendin Livine haar heeft aangeraden. Tijdens die sessie ervaart Amber iets wat ze niet kan plaatsen. Vanuit het niets voelt ze zich ineens anders, een oerkracht dringt zich vanuit het niets naar voren, iets wat ze niet kent en wat haar zelfs angstig maakt. Ze breekt de sessie abrupt af. Toch laat het gevoel haar niet los, sterker nog, dat wordt alleen maar heftiger.
In de dagen die volgen neemt er een soort van hogere macht controle over haar doen en laten. Amber weet niet wat haar bezielt, waar komt die oerdrift vandaan? Waarom doet ze dingen die ze doet en voelt ze de dingen zoals ze die voelt? Het lijkt enerzijds zo bekend allemaal maar dat kan toch helemaal niet? Wanneer ze naar haar onderbewustzijn luistert weet ze ineens waar ze mee te maken heeft. Maar hoe legt ze dat uit aan haar gezin en familie? Die vinden haar maar vreemd gedrag vertonen en weten zich geen raad met haar ‘onzin’. Voor het ouderlijk gezin is het zelfs heel confronterend. Het loopt zo uit de hand dat thuisblijven geen optie meer is en ze haar vriendin Livine in vertrouwen neemt. En dan blijkt haast het ondenkbare de realiteit. Ook zij heeft deze ervaring, sterker nog; ze weet precies wat er met Amber aan de hand is. Samen gaan ze proberen het innerlijk gevecht tot een goed einde te brengen. De kracht is echter zo sterk en allesoverheersend dat Amber er aan onderdoor dreigt te gaan. En met Amber alles en iedereen om haar heen.

Alleen die cover al! Waanzinnig mooi en zo treffend. Een betere visualisering van het verhaal is haast ondenkbaar. Op een uiterst verwarrende maar later minstens zo verpletterende wijze beleef je dit wonderbaarlijke boek. In het begin was het even zoeken naar de verhaallijn, aftasten wat er nu precies aan de hand was en hoe het te lezen. Maar eenmaal in het verhaal…..tjonge!
De personages krijgen werkelijk alle ruimte, vooral dat van Amber en Tamás voelt haast ‘bekend’ aan. Amber is overtuigd dat ze knettergek aan het worden is. En dat wordt bijzonder goed neergezet. Er speelt zich een kat en muis-spel af in een en hetzelfde lichaam. De kracht is haast tweedimensionaal en voelbaar. Heel bijzonder om te lezen hoe het onderbewuste de overhand neemt en zich sterk op de voorgrond dringt. Pasma vertaalt dat erg mooi in het juiste taalgebruik en fysieke acties. De onderliggende psychologische aspecten zijn in balans, krijgen nagenoeg de vrije hand. Je leert daardoor alles van deze twee karakters kennen, hetgeen wat hen samenbrengt en bindt. Het maakt hen één en ze sluiten elkaar in de armen.

De sfeerschetsen van de middeleeuwen zijn haast onwerkelijk, zo goed! Het harde leven in die tijd, de zigeuners waar Tamás zich zo bij thuis voelt, zijn gevoelens voor mooie Ana en de vriendschap voor Kev. Alles in dit verhaal is heftig, gaat met veel emoties gepaard. Er is veel aandacht voor details in het boek en dat maakt alles heel realistisch, terwijl het natuurlijk een surrealistisch boek is. Je voelt als lezer mee met het hartverscheurende verdriet, met de behoefte die de personages voelen om liefde te ervaren, bevestiging te krijgen van hun familie in wie ze zijn. De zoektocht naar zichzelf, de rode draad door het verhaal is magistraal neergezet, dusdanig dat je als lezer niet anders kunt dan je volledig mee te laten voeren in het avontuur vol rauwe liefde, geweld en zelfverwoesting.

Op een indringende en steeds meer verstrengelende wijze begeef je je als lezer in het nu en in het toen. Zonder dat je er erg in hebt -en dat is in het begin even wennen- leef je in twee werelden die haaks op elkaar staan, maar meer met elkaar gemeen hebben dan dat je zou vermoeden. In “Rode handen” lopen de bijzondere persoonlijkheden door elkaar heen, letterlijk. En dat maakt het verhaal ook zo apart. Van een ‘Alice in Wonderland-ervaring’ naar het harde middeleeuwse leven van 750 jaar geleden. Zo is dit boek het beste te beschrijven, zo ervaart Amber zelf haar eerste ontmoeting met haar onderbewustzijn ook. Vanaf de eerste pagina ben je geboeid door de schrijfstijl en de vraag ‘waar gaat dit heen?’ De schrijfstijl is vlot, fantasierijk en helder. Het leest als een sneltrein, maar dat wil je eigenlijk niet want dan is het zo uit. Vooral de passages van Tamás in de middeleeuwen hadden, bij wijze van spreken, eindeloos mogen zijn. De erotische scenes zijn ruw maar niet oneerbiedig geschreven, het past bij de tijd en de situatie op dat moment. Net als de gevechten, die filmisch worden beschreven, de rauwe kanten van die tijd . Daar zou nog zoveel meer over te vertellen zijn. Eigenlijk bevat het verhaal alle componenten van meerdere boekgenres bij elkaar. Het is spannend, mooi, emotioneel, verdiepend en bijzonder.

Met ‘Rode handen’ heb je een niet alledaagse roman in je handen. Het aarzelende gevoel dat in het begin de boventoon voerde verdween al heel snel en meegevoerd worden in een prachtig verhaal was vervolgens onvermijdelijk. Het enige minpunt aan dit overweldigende verhaal is dat je in het begin echt geen onderscheid kunt maken tussen Amber en haar alter ego Tamás. Wanneer je dat eenmaal onder de knie hebt, middels te schakelen –zoals Amber dat ook doet- dan is het zeker te doen. En dat is dan ook het advies; lees en ervaar dit boek, ga dit avontuur aan! Als het begin niet zo verwarrend was geweest dan had dit verhaal vijf sterren gekregen. Nu waardeer ik het met 4,5 dikke exemplaren. Met dank aan Danielle Pasma voor de mogelijkheid haar avontuur te mogen beleven, want gevoelsmatig denk ik echt dat dát het is!

Geweldig boek!
10 februari 2015 Bol.com         5 sterren

Rode handen is een geweldig boek voor elke liefhebber van goed geschreven, meeslepende, avontuurlijke boeken met inhoud. Het is Danielle Pasma gelukt een origineel en verrassend verhaal te schrijven waar je vanaf het eerste moment in meegezogen wordt. De karakters zijn gelaagd en goed uitgewerkt, waardoor je tijdens het lezen gaat houden van de grootste schurk. Het spirituele thema is aanwezig maar boven alles blijft het een ijzersterk geschreven roman die je maar moeilijk kunt wegleggen.

Groots en meeslepend, intiem en ingetogen!
10 februari 2015 Bol.com         5 sterren

Sterk geschreven, emotievol, heftige gebeurtenissen en humorvolle momenten wisselen elkaar af. Een mooi kijkje in de geschiedenis van een rauw leven, en ontzettend bijzonder om te zien hoe dat leven zich in de huidige tijd manifesteert. De intensieve vriendschappen die de hoofdpersoon heeft en hoe deze zich door haar levens heen verweven hebben, zijn indrukwekkend. Je voelt de liefde, de rauwheid, de eerlijkheid die door het hele boek heen stroomt. Naast een goede roman is dit boek een uitnodiging aan mij als lezer om niet slechts te genieten, maar ook mijn eigen verhouding van mannelijke en vrouwelijke energie, donkere en lichte kanten van het bestaan en persoonlijkheid daarin te onderzoeken en te verwelkomen. Als lezer ga je mee in het proces van Amber, maak je kennis met Tas en zijn levenswereld, zijn visie op de werkelijkheid en hun beider helingsproces. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen, ik kon het niet neerleggen, en raad het aan iedereen aan die houdt van verhalen vol avontuur, intensiteit, werkelijke emotie en een vleugje mystiek.

Een prachtig verhaal om helemaal in te duiken!
27 juli 2019 Hebban, Bol.com               5 sterren

Dit tweede deel van de trilogie is het vervolg op Rode Handen. Ik heb beide boeken gelezen en ben bijzonder gegrepen door de beeldende en gevoelsmatige manier waarop dit verhaal geschreven is. Het boek beschrijft de herinnering van Amber, Jos en de mensen om hen heen aan hun vorige levens…
Levensecht beschreven beleef je Hongarije in de Middeleeuwen 
met Tas en zijn vader en zijn beste vriend Kev.
De gebeurtenissen en herinneringen zijn zeer intens en vaak bijzonder ingrijpend en pijnlijk maar nooit te zwaar… door het lezen ervaar je steeds meer begrip voor alle personen die elkaars leven beïnvloeden… zelfs de meest gewelddadige personages blijken uiteindelijk gewoon mensen te zijn met een ongelukkig verleden.
Een bijzondere kijk op vorige levens en de invloed daarvan op ons huidige leven..
Kortom:
een boek om helemaal in te duiken… 
van harte aanbevolen!

Verrassend. Onderhoudend. Anders dan anders
13 augustus 2019 Bol.com                    5 sterren

Na het lezen van deel één had ik verwacht dat de verdieping in deel 2 eerder zou komen uit het onderzoeken van ándere vorig- leven- verhalen. Niet dus!
In plaats daarvan, gaat dit boek in op de problemen die het schept als je perspectief ineens zou drastisch verandert, in dit geval door (herinneringen aan) een vorig leven. 

Naast de schrijfstijl die zowel goed leesbaar als onderhoudend is, is het ook verrassend om meerdere verhaallijnen te hebben zonder dat dat verwarrend wordt. Het maakt het geheel van de verhaallijnen zelfs duidelijker. 

Het geheel is serieuzer dan de eerste roman, die je binnenhaalde met die geweldig herkenbare scène over “moeten” kunnen mediteren, wat was dat grappig. 
Maar het verhaal van dit boek leent zich daar niet voor. 

Het is zeker geen “donker” boek en het einde is voor mij de reden waarom ik trilogieen graag pas lees als alle 3 de delen uitgebracht zijn X-D , maar het boek pakt je op en neemt je mee. Door de tijd, heen en weer, van de ene persoon naar de andere, je verwacht dingen die niet gebeuren, andere dingen zie je juist niet aankomen.

Ik zal het boek zeker nog eens her-lezen en dat doe ik alléén met boeken die me raken. 
Een aanrader dus.

Een fantastisch verhaal over vorige levens!
29 juli 2019 Bol.com                 5 sterren

In dit tweede deel van de trilogie, vervolg op Rode Handen, gaat de reis van Amber, Tas en alle andere personages rondom hun leven verder. Als je de eerste bladzijde leest is er geen stoppen meer aan totdat het laatste woord van het boek is gelezen. In Rode Draden worden de onderlinge connecties tussen personages zichtbaar, je leert hun echte karakters kennen en ontbrekende puzzelstukjes vallen op zijn plaats. De boeiende schrijfwijze van Danielle neemt je mee in het verhaal van het heden naar verleden en weer terug. Je wordt geraakt door de personages, hun gedachten en belevenissen. Door haar ervaring met vorige levens weet Danielle haar verhaal zo dusdanig te beschrijven dat je echt het gevoel hebt mee te reizen. Een fantastisch boek, die ik je van harte kan aanbevelen.

Rode draden
7 augustus Bol.com                  5 sterren

Rode Draden is een supergoed geschreven 2e boek! Rode Handen, deel 1, was al fantastisch, maar Daniëlle Pasma heeft zichzelf met deel 2 overtroffen!! Spannend, meeslepend, tergend…. oef! Een boek om in stukjes te lezen, zodat je tijd hebt te Voelen wat t doet met je! En daarna te herlezen, en deel 1&2 achter elkaar te lezen….. en vurig hopen dat deel 3 vlot volgt! 

Zeker een vette aanrader voor als je meer wil weten over meer tussen hemel en aarde, andere levens en de impact daarvan!

Een super sterk vervolg op Rode handen!
8 augustus 2019 Bol.com                      5 sterren

Wow, deel 1, Rode Handen was al spannend en meeslepend. Deel 2 Rode Draden is letterlijk the next level. Een boek dat je bij je kladden grijpt en niet meer los laat. Spanning, avontuur, intens zijn zeker woorden die op dit boek van toepassing zijn. Ook in dit boek staan vorige levens, reïncarnaties, familie banden door de levens heen en onverwerkte emoties centraal. Een fijne schrijfstijl, goed leesbaar. Doordat het boek grotendeels op eigen ervaringen en herinneringen zijn gebaseerd is het soms rauw, eerlijk en kwetsbaar. Duidelijk hoe sommige gebeurtenissen impact hebben op de rest van dat leven en levens erna….. Must read!

Moed, hoop en liefde!
17 juli 2019 Hebban                 5 sterren

Dit tweede deel van de rode trilogie geeft vervolg aan hoe Tas integreert met Amber en hoe zij een weg zoeken in dat ene lichaam. Waar rode handen rauw en confronterend was, soms bijna te veel om verder te lezen, vult rode draden dit aan met diepe compassie voor de moed, eerlijkheid en onderlinge confrontaties. Rode draden toont wegen in het (volledig) aangaan van eerdere levens in het huidige en geeft hoop. In dit tweede boek zie je hoe Danielle gegroeid is als schrijver en haar weg aan het vinden is/ gevonden heeft als two-spirit. Een intiem boek en duidelijk 18+ om meerdere redenen 😉

Een fantastisch boek waardoor je de tijd echt vergeet…
22 augustus 2019 Hebban, Bol.com               5 sterren

Spannend. Meeslepend verhaal. Verdiepend

Rode Draden is het vervolg op het boek Rode Handen. Een werkelijk uniek boek zoals ik nog niet eerder heb gelezen. Het idee dat je als moderne vrouw in de huidige tijd leeft en tegelijkertijd je lichaam en ervaringen deelt met een huurling uit de middeleeuwen is na het lezen van dit boek een levend en bestaand gegeven en iets wat herkenning oproept en doet verlangen naar persoonlijke verdieping. De teksten zijn dermate beeldend omschreven dat ze je direct meenemen op een uitdagende, prikkelende, naar meer verlangende, spannende en intense reis waardoor tijd een ruim begrip wordt. De ervaringen van Amber en Tas zijn ongelofelijk intens en fascinerend en geven je een beeld van zijn leven als Tas van toen en van hun leven als Amber en Tas van nu. Dit boek neemt je mee de diepte in en tevens naar diverse hoogtepunten. Dit wil je niet missen! Een absolute aanrader.