Wat is een Twospirit?

Vandaag 4 jaar geleden kwam ik uit de kast. Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit mijn leven.

Ik ben een Twospirit.

Maar wat is het nou? Het wordt me vaak gevraagd. Pfff, en als er iets moeilijk uit te leggen is, werkelijk goed begrijpelijk uit te leggen, is dat het wel.

Vandaag 4 jaar geleden kwam ik uit de kast. Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit mijn leven.

Ik ben een Twospirit.

Maar wat is het nou? Het wordt me vaak gevraagd. Pfff, en als er iets moeilijk uit te leggen is, werkelijk goed begrijpelijk uit te leggen, is dat het wel.

Ik kan wel heel goed vertellen wat het níet is: Ik hoor soms dat mensen zich erin herkennen, als ik zeg dat ik me zowel een man als een vrouw voel. Ze zeggen dan: Ik heb dat ook. Ik heb ook een heel sterk mannelijke, of vrouwelijke kant. Vrouwen bijvoorbeeld die zich vaak mannelijk kunnen voelen, mannelijk gedragen. Ze zijn niet zo van die meisje-meisjes, zijn wat grover in hun doen en laten misschien, stoerder en houden niet zo van die ‘typische’ vrouwen dingen. Of mannen die zich heel vrouwelijk kunnen voelen en dan vaak gezien worden als gay, terwijl ze dat niet zijn (of wel, maar dat heeft er natuurlijk eigenlijk helemaal niets mee te maken). Mannen die gewoon niet zo van die ‘typische’ mannendingen houden, zachter zijn, verzorgend misschien. Of misschien gaat het helemaal niet om de typische genderdingen, maar gewoon omdat ze zich niet zo identificeren met de sekse die hun lichaam heeft. Ze voelen zich bovenal mens.

Dat is het Twospirit zijn dus niet.

Waarschijnlijk is de term voor mij ook niet precies kloppend. Misschien is mijn spirit wel helemaal niet two. Wat er two is bij mij, wat anders is dan de mensen die dit niet hebben, is dat ik twee persoonlijkheden heb. Mijn spirit, als je dat als mijn ziel ziet, is gewoon één. Wat er gedeeld is, of liever gezegd: wat er uit twee bestaat, is mijn persoonlijkheid. Misschien een Duo-personality dan?

Ik heb twee persoonlijkheden, een vrouwelijke (passend bij mijn lichaam) en een mannelijke. En ik ben beiden. Ik ben een vrouw én ik ben een man, met allebei een aparte naam, Jelle en Tas. En met die twee persoonlijkheden bewoon ik één lichaam. Dit lichaam is dus ‘kloppend’ voor mijn vrouwelijke zelf, maar niet voor mijn mannelijke zelf. Als Tas leef ik in het vrouwenlichaam van Jelle, maar kan ik nog steeds contact maken met de energie en gevoelens van mijn vroegere mannenlijf.

Mijn lief vergelijkt het met het hebben van een Multiple Personality Disorder, maar dan zonder de disorder ?. Er is namelijk geen dis-order. Ik functioneer prima. Er is niets mis met mij (de vraag is natuurlijk of dat bij mensen met het label MPD wel zo is, maar dat is een ander onderwerp). Ik ben zo geboren. Ik heb me altijd zowel meisje als jongen gevoeld. Als klein kind was dat normaal voor mij. Ik wist niet beter. Toen ik ouder werd, gebeurde er onbewust iets. Omdat ik (heel begrijpelijk) alleen als meisje werd benaderd en behandeld, werd ‘de jongen’ in mij onderdrukt. De mal die er voor de persoonlijkheid van de jongen vanaf het begin was, werd eigenlijk niet opgevuld. Ik ontwikkelde me alleen als meisje en niet als jongen.

En toen kwam het moment dat mijn onbewuste, mijn ziel, mijn innerlijke zelf, hoe je het ook wilt noemen, zei: Euh, wat gaan we doen? Gaan we nog wat doen met dat deel van jou, die helft die je niet gebruikt, niet hebt ingevuld, of laten we hem afsterven?

Voor de optie ‘er nog wat mee doen’ had ik alleen een probleem. De ‘mannelijke mal’ was namelijk leeg, er was nooit een man in ontwikkeld. Sure, als Jelle, als mijn vrouwelijke zelf had ik een complete persoonlijkheid, inclusief mannelijke kant/animus, helemaal heel. Maar het andere deel van het Twospirit-zijn, van de Duopersonality, de mannenkant, was ‘leeg’. En wat moet je dan? Je kunt moeilijk naast een vrouw van 42 een klein jongetje invoegen (ik weet dat veel mannen hun hele leven jongetjes blijven, but you catch my drift). Om dit stuk van mijn tweeledig zijn in te vullen was er dus een volwassen man nodig…

Ik heb al eerder geschreven over mijn ideeën over onze persoonlijkheden uit vorige levens. Ik denk (ik voel, ik weet) dat alle persoonlijkheden die je ooit eerder hebt geleefd nog steeds in je energieveld aanwezig zijn. Degenen die in hun leven met dezelfde thema’s bezig waren als je persoonlijkheid in dit leven kunnen met je mee resoneren. Ze hebben dezelfde frequentie. Voor mijn mannelijke zelf was er dus als het ware een pool van ontwikkelde, volwassen persoonlijkheden beschikbaar in mijn energieveld. En aangezien het toch alleen maar om een ‘losse’ persoonlijkheid ging, zonder lichaam, alleen in energie, kon dat best werken. Ik snap dat het voor sommige van jullie ontzettend ‘out there’ klinkt, maar toen mijn lief jaren later met deze theorie kwam, wist ik onmiddellijk dat hij klopte.

Om als volledige Twospirit (Duopersonality) te kunnen bestaan, moest ik een volledig gevormde mannelijke persoonlijkheid ‘downloaden’, om de nog lege mal van mijn mannelijke zelf op te vullen. Dat deze persoonlijkheid alleen die van Tas zou kunnen zijn is denk ik voor de lezers van mijn boeken wel duidelijk. Vanuit mijn eerste bestaan als hem zijn er zoveel rode draden die er in dit leven doorlopen, zoveel lessen die er geleerd kunnen worden, zoveel dingen die er geheeld kunnen worden, bij mij en de zielen waar ik opnieuw mee geïncarneerd ben. Tas was the man!

En dus… een paar dagen na mijn 43ste verjaardag, werd Tas ‘wakker’, en dit klinkt simpeler en zachtzinniger dan het was ?. Eerst was er een soort trialperiod en kreeg ik echt de keuze: wil je dit werkelijk aangaan? Met alle gevolgen van dien? Wil je nu echt je leven verder leven met twee persoonlijkheden? Ik zei ja. En na een paar weken heb ik heel bewust gevoeld dat het een soort van ‘vastklikte’. De download werd definitief geïnstalleerd.

Dus niet een geleidelijk ontwikkelingsproces, zoals het geweest zou zijn als ik vanaf kinds af aan als twee zou zijn opgegroeid, maar een plotselinge intense gebeurtenis in mei 2012, waardoor mijn hele leven op zijn kop stond. Maar hoe heftig het ook was, ik heb er geen moment spijt van dat ik ervoor gegaan ben.

Ik ben een Twospirit, een Duopersonality, ik heb twee persoonlijkheden: Jelle en Tas. This is all of me.

Auteur: Danielle Pasma

Ik ben schrijver. Als Twospirit en Avonturier in The Big Adventure of Lifetimes ervaar ik het leven als intens, uitdagend en wonderbaarlijk. Ik schrijf blogs, artikelen, verhalen, non-fictie en romans. Mijn roman Rode handen is rauw, ruig en prikkelend. Deel twee van deze trilogie, Rode draden is op 13 juli 2019 verschenen. Momenteel werk ik aan deel 3: Rood bloed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *